Loopbaanbegeleiding in 2020 fiscaal aftrekbaar

De kosten voor een loopbaantraject zijn aftrekbaar voor de belasting. Dit geldt voor particulieren, werkgevers en zelfstandig ondernemers. Particulieren kunnen deze kosten onder ‘scholingskosten’ aftrekken van de inkomstenbelasting. Het is wel van belang dat de loopbaanbegeleiding in verband staat met inkomensverwerving of de verbetering van je positie op de arbeidsmarkt.

Voor werkgevers valt de loopbaanbegeleiding onder ‘gerichte vrijstellingen’. De kosten hiervoor zijn aftrekbaar als zakelijke uitgave. Voor ondernemers en zzp’ers vallen de kosten onder ‘ondernemerskosten’.

De overheid gaat deze fiscale regeling afschaffen en vervangen door een Persoonlijk Ontwikkelbudget voor iedereen (STAP-budget). Het doel hiervan is dat meer mensen zich gaan ontwikkelen tijdens hun loopbaan en duurzaam inzetbaar blijven op de arbeidsmarkt. Wanneer dit budget precies ingaat, is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat de fiscale regeling ‘aftrek van scholingsuitgaven’ nog heel 2020 van kracht blijft. Alle voorwaarden staan op de website van de belastingdienst.

Wil jij een loopbaantraject gaan volgen, of wilt u uw werknemer een traject laten volgen? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.